Veel mensen kiezen voor een betonplaten afsluiting in de tuin of een draadafsluiting met betonplaat. Die zijn immers bestand tegen weer en wind. Ga je voor een afsluiting volledig in betonnen structuurplaten? Dan heb je het voordeel van absolute privacy. Beton is bovendien ook geluidsisolerend, waardoor je minder last hebt van burengerucht en straatlawaai.
Ook esthetisch moeten betonnen platen niet onderdoen voor andere tuinafsluitingen. Beton komt immers in verschillende motieven en kleuren. Met de juiste soort betonvernis creëer je de gewenste sfeer. Dit kan klassiek zijn of hedendaags. Een betonplaat kan bijvoorbeeld ook de structuur van hout of bakstenen nabootsen, maar is wel vrij robuust.
Zo’n betonplaten afsluiting wil je dus liefst niet over je heen krijgen. Daarom is het belangrijk om dergelijke schuttingen diep genoeg in te graven.
Betonplaten in alle stijlen
Platen in gladbeton worden al decennialang gebruikt voor het maken van bergplaatsen, compostbakken en vooral afsluitingen. Betonplaten hebben dan ook hun weg goed teruggevonden naar de hedendaagse tuinen. Daar imiteren ze vaak de structuur van hout, zonder de nadelen die daaraan verbonden zijn.
Betonpanelen kunnen immers gelijken op horizontale houten planken, vlak en parallel of gevlochten. Ze kunnen ook baksteen, breuksteen of leisteen nabootsen. Een dergelijke betonplaten afsluiting kan een eeuwigheid meegaan als ze goed is geplaatst. De afsluiting goed funderen is daarbij van groot belang.
Betonplaat in de grond plaatsen
Om je betonpaal in de grond te plaatsen, is het noodzakelijk om diep genoeg te graven. Veel mensen vragen zich af wat precies diep genoeg is. Uiteraard hangt dit af van de hoogte van je betonplaat. Een hoge betonpaal plaatst men meestal tussen de 55 en 70 cm diep in de grond.
Natuurlijk zijn palen doorgaans hoger en smaller dan platen. Maar als je je betonnen afsluiting stevig in de grond wil verankeren, is dit een goede richtlijn. Voor de platen graaf je een sleuf van +/-10 cm diep. Deze kan je nadien aanvullen met gestabiliseerd zand. Zo staat je afsluiting extra stevig.
De panelen worden immers tussen de betonnen palen geplaatst. Ook bij draadafsluitingen met betonnen platen onderaan, is het belangrijk dat de paal en de plaat diep genoeg in de grond worden gezet. Dit is immers de fundering van je omheining.
Hulp bij betonplaten afsluitingen zetten
Een betonplaten afsluiting zetten is geen eenvoudige klus, die je zeker niet in je eentje moet klaren. Het is belangrijk dat je met kwalitatieve materialen werkt. Heb je nog vragen over de plaatsing of de materialen? Dan kan je zeker bij ons terecht voor passend advies. Neem gerust contact op.