Van de Velde Beton

Zelf een schutting met betonpalen plaatsen

Door een schutting met betonpalen te plaatsen, ontstaat er een zeer degelijke tuinafscheiding die lang meegaat. Beton heeft niet alleen een lange levensduur maar is bovendien heel sterk. De installatie gaat snel, eenvoudig en met weinig gereedschap. We geven je enkele tips voor het plaatsen.

Afsluitingen, Tuin en oprit

De lijn van de schutting bepalen

Bepaal de lijn van de schutting door het metseldraad van voor naar achteren op de erfgrens te spannen. Span het draad 5 cm van de grond. Meet de lengte van elk tuinscherm. Zo ken je meteen de afstand tussen elke tuinpaal. Op elke plaats waar een hoekpaal komt, plaats je een piketpaaltje.

Vervolgens span je een metselkoord tussen al deze hoekpalen. Hoe lang is de lijn? Op basis van deze lengte bereken je eenvoudig hoeveel tuinschermen en palen je nodig hebt. Klop nu piketpaaltjes in de grond waar de tuinpalen moeten komen.

Benodigdheden voor een schutting plaatsen

  • Waterpas
  • Touw
  • Grondboor
  • Metseldraad
  • Hamer
  • (Snel)beton om de palen goed te verankeren
  • Zaagmachine en betonslijpmachine (om eventuele eindstukken op maat te kunnen maken)
  • Houten tuinschermen of houten tand & groef planken of betonnen platen al dan niet met een motief
  • Betonpalen
  • Betonnen onderplaten

Plaats en veranker de begin- en eindpaal van de schutting

We starten met de begin- en eindpaal en de hoekpalen. Controleer voordat je begint goed of de grond waar je de paal in gaat plaatsen vrij is van puin, wortels en beton(resten). Dan weet je zeker dat de betonpaal ook daadwerkelijk ver genoeg de grond in kan.

De beginpalen moeten extra stevig verankerd zijn met beton. Hij gaat met een waterpas na of deze palen mooi recht staan en giet daarna snelbeton in de put. Na 15 minuten staat de betonpaal helemaal vast. Zo ben je zeker van een uitstekende stabiliteit zonder verzakkingen in de toekomst.

Zet nooit alle betonpalen in één keer in de grond, maar werk tuinscherm voor tuinscherm af. Enkel op deze manier zorg je voor de juiste afstand tussen alle tuinpalen. Voor het laatste stuk is het handig om de zaag bij de hand te hebben, zodat dit eventueel op maat gezaagd kan worden.

De betonnen tussenpalen plaatsen

Met een laser, spankoord of waterslang-waterpas zorg je ervoor dat alle betonpalen perfect op de juiste hoogte staan. Maak een pasmaat. Deze is gelijk aan de breedte van de schutting. Met de pasmaat weet je meteen waar je de tweede tuinpaal moet plaatsen. Graaf vervolgens het tweede tuingat en plaats de paal opnieuw loodrecht in het gat.

Controleer met de pasmaat nogmaals de juiste afstand tussen de twee palen. Zorg voor enkele cm speling bij elke tuinpaal. Elk tuinscherm wijkt namelijk iets in breedte af, omdat het tuinhout lichtjes zal krimpen en uitzetten. Veranker de betonpaal op dezelfde manier met een profiel en snelbeton.

052 35 69 69