Van de Velde Beton

Wat is het verschil tussen Belgische en Vietnamese blauwe steen?

Tuin en oprit
Vietnam blue * Gezaagd * Scié - Blauwe steen

Als verdeler en producent krijgen we vaak de vraag: “Wat is het verschil tussen Belgische en Vietnamese blauwe steen?”. Blauwsteen is immers een erg populair materiaal dat we vaak inzetten voor de aanleg van terrassen of opritten. Het heeft van nature een slipvast oppervlak. In tegenstelling tot de Chinese variant, behoren zowel de Vietnamese als Belgische blauwsteen tot de categorie ‘blauwe hardsteen’.

Dit heeft te maken met de oorsprong, samenstelling en technische eigenschappen. Beide types blauwe steen zijn dus heel gelijkaardig. Zo bevatten ze allebei wateraders en werden ze volgens dezelfde Europese normen getest. Wat zijn dan de verschillen tussen Belgische blauwe steen en Vietnamese natuursteen? 

Belgische blauwe steen

Belgische blauwe steen is de duurdere variant van de twee. Het is een kwalitatieve, stabiele en egale steen met iets minder kleurschakeringen. Er bestaan 4 categorieën op basis van de kwaliteit van de steen. Hierbij speelt het uiterlijk ook een rol. De stenen worden bijvoorbeeld gesorteerd op basis van de patronen die zich erop aftekenen. Stenen met veel of weinig koolstofaders of fossielen zullen dus in andere categorieën belanden. Dit geeft Belgische blauwsteen een meer uniforme reputatie.

Vietnamese blauwe steen

Vietnamese blauwe steen is eveneens erg kwalitatief. Deze steen zal echter meestal iets meer kleurnuances vertonen dan zijn Belgische broeder. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, aangezien blauwsteen sowieso per partij qua uiterlijk kan verschillen. Je ogen zijn hierbij de beste rechter. Vietnamese blauwsteen wordt in mindere mate gesorteerd volgens kwaliteitscategorieën zoals zijn Belgische tegenhanger. Over het algemeen vertoont deze steen meer witte lijnen.

De verschillen samengevat

De Belgische blauwe hardsteen verschilt eigenlijk niet zo veel van de Vietnamese. Het verschil met de Chinese soort is groter, vooral op kwalitatief vlak. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Afkomstig uit Belgische vs. Vietnamese groeve
  • 4 soorten kwaliteit vs. minder onderscheid
  • Zorgvuldig verwerkt vs. minder nauwgezet gesorteerd
  • Duurder in aankoop vs. goedkoper
  • Vlekken moeilijker zichtbaar vs. gemakkelijker
  • Minder witte lijnen vs. meer

Moeilijk kiezen tussen Vietnamese en Belgische blauwe steen?

Van de Velde Beton is een verzamelpunt van kwaliteitsproducten. Als familiebedrijf hebben we jaren ervaring met de productie en levering van natuursteen. We bieden een uitgebreid gamma aan artikelen voor het aanleggen van o.a. terrassen en opritten.

Vanzelfsprekend voeren we ook strenge kwaliteitscontroles uit op onze producten. Dat maakt ons ook een uitstekende partij om advies te geven bij jouw keuze voor passende tegels.

Wil je graag meer info? Neem dan zeker contact op!

052 35 69 69