Van de Velde Beton

Tips om zelf beton te storten

Zelf een betonvloer storten moet voor een goede klusser geen probleem zijn. Het op een juiste manier storten van een betonvloer vergt een aantal maatregelen van tevoren. Ook al ben je een goede klusser, zorg ervoor dat je wat extra mankracht achter de hand hebt. Hier volgen enkele tips:

Bouwmaterialen

Kies de juiste betonspecie

Er zijn verschillende soorten beton beschikbaar, elk geschikt voor verschillende toepassingen. Stortbeton is er met verschillende sterktes, afhankelijk van de zwaarte van de belastingen. Gebruik bij het storten van een niet-dragende vloer een lichtgewicht betonmortel. Dit maakt zowel het werk als de constructie een stuk lichter. De keuze van het beton zijn ook afhankelijk van de grootte van het project, de omgeving waarin het beton wordt gestort en de gewenste afwerking.

Gebruik het juiste gereedschap

Om beton te storten, heb je een aantal gereedschappen nodig, waaronder een troffel, een schop, een kruiwagen, handschoenen, een waterpas, een trilnaald, bekisting, etc. Gebruik bij voorkeur een roterende laser om lijnen uit te zetten. Op deze manier kun je een zo vlak mogelijke betonvloer storten.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je begint met het storten van beton, moet je enkele stappen nemen om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt. Dit omvat het voorbereiden van de ondergrond; het kan nodig zijn om graafwerkzaamheden te verrichten. Daarna volgt het plaatsen van bekisting en eventueel het installeren van wapening.

Maak voldoende betonspecie aan

Bereken hoeveel beton je nodig hebt door de oppervlakte te bepalen (lengte x breedte x hoogte). Overleg met je betonleverancier hoeveel beton je precies nodig hebt. Heb je minder dan 1 kuub beton nodig? Dan is het mogelijk om zelf betonmortel te maken.

Gebruik een cementmixer en een speciekuip of een betonmolen om de betonspecie aan te maken. Het mixen is een zwaar karwei. Daarom loont het vooral bij grotere hoeveelheden om de betonspecie aan te laten leveren door een betonmixwagen.

Stort het beton zonder luchtbellen

Na het aanmaken heb je nog maximaal 2 uur de tijd om de betonspecie te verwerken. Wees alert gedurende het storten. Wanneer een vloer is uitgehard kunnen er geen correcties meer worden gedaan. Beton storten gebeurt met een speciale betonstorter aan de cementwagen of gewoon met behulp van kruiwagens.

Tijdens het storten van een betonvloer worden altijd luchtbellen gevormd. De luchtbellen kunnen bij een klein oppervlak handmatig verwijderd worden met een trilnaald. Bij grote oppervlakken gebeurt dit trillen met een oppervlaktetriller. Een andere manier om de betonvloer af te werken is door deze te vlinderen.

Laat het beton voldoende drogen

Na het storten van beton is het belangrijk om het beton voldoende tijd te geven om te drogen en uit te harden. Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar. Het is mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om het beton tijdens het droogproces te beschermen tegen regen en vorst.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Wij beantwoorden je vragen graag.

052 35 69 69