Van de Velde Beton

Hoe kun je het best je betonnen afsluiting schoonmaken?

Afsluitingen
betonplaat terras plankenstructuur

Kenmerkend voor betonnen afsluitingen is dat het onderhoudsvriendelijke producten zijn. Onderhoudsvriendelijk betekent echter niet onderhoudsvrij, daarom is het belangrijk dat er op zijn tijd aandacht aan besteed wordt. Het materiaal is namelijk poreus, waardoor het na een aantal jaren vuil kan ogen. Om die reden is het aangeraden om een betonnen omheining regelmatig te reinigen. Hier zijn enkele tips voor het reinigen en onderhoud van betonnen schuttingen.

Onderhoud van betonnen schuttingen

Gebruik als het even kan geen hogedrukspuit voor het reinigingen van beton voordat alle andere opties zijn geprobeerd. Dan zal namelijk de slijtage van de toplaag van het beton versneld worden. Hierdoor zal het beton vaker gereinigd moeten worden.

Heb je wel een beton schutting maar is deze niet gecoat? Dan kan het zo zijn dat de schutting meer vocht opneemt en algen of schimmels op je beton schutting kunnen verschijnen. Bij een onbehandelde schutting raden we je dus aan om goed te kijken naar eventuele schimmels of algen, zodat je deze op tijd kunt bestrijden.

Bladeren en vergelijkbare natuurlijke vervuiling kunnen een hardnekkig probleem veroorzaken voor je betonnen afsluiting. Vervuiling die ontstaat door natuurstoffen is tijdelijk en kan worden verwijderd met schoon water en eventueel allesreiniger. Gebruik een tuinslang om het van de beton schutting te spuiten.

Als je het beton gaat schrobben met een borstel gebruik dan geen staalborstel. Van de metalen haartjes breken kleine deeltjes af. Je raadt het al. Deze metalen deeltjes gaan roesten waardoor er roestplekken in het beton komen.

Grondige reiniging van betonnen afsluitingen

Als de eerste wasbeurt niet alle vuil en vlekken verwijderd heeft maar je wel duidelijk een verbetering ziet. Probeer dan nog een tweede keer te reinigingen. Als je geen zichtbare verbetering ziet dan raad ik aan een beton reinigingsmiddel te gebruiken.

Als er hardnekkige vlekken zijn, zoals verf, olie of vet, kan je een hogedrukreiniger gebruiken. Zorg er wel voor dat je de juiste drukinstellingen gebruikt om schade aan de schutting te voorkomen. Wij raden het gebruik van hogedrukreinigers alleen aan op gepaste afstand.

Het risico van het gebruik van een hogedrukreiniger is dat de sterke waterstraal cementdeeltjes langzaam weg spuit. Omdat deze cementdeeltjes feite als lijm werken, kunnen korrels losraken.

Duurzaam onderhoud aan je betonnen schutting

Je kan na het reinigen je betonnen afscheiding waterdicht maken door het beton te impregneren. Maak dan het beton nog een keer schoon met een alkalisch of pH neutraal reinigingsmiddel om de pH waarde van het beton te herstellen.

Hoe gladder het beton, hoe minder uitslag zichtbaar zal zijn. Wij raden je aan om – bij het aanbrengen van coating – de schutting altijd twee keer te spuiten. Je creëert een juiste sterke beschermlaag, wat ervoor zorgt dat de kleur niet vervaagt.

Schilderen, met een speciale betonverf, is dan na de coating de beste oplossing. Het is ook belangrijk om de schutting goed schoon te maken en te laten drogen voordat je gaat schilderen. Als je betonnen schuttingen wilt schilderen, zorg er dan voor dat je de juiste verf gebruikt.

052 35 69 69